Känner du att det är tid för en lottodragning och en chans att ta hem drömvinsten? Då är det bara att bege sig till närmaste kiosk och införskaffa en lottokupong – det är både enkelt, spännande och roligt! Här går vi igenom hur lotto fungerar, samt vad du bör tänka på när du spelar. Välkommen till din guide om lotto!

Lotto i Sverige

Sedan lång tid tillbaka är det Svenska Spel som sänder lottodragning i tv4 varje vecka och som har monopol på lotteriverksamhet. Ända sedan 1980 har de varit de enda som fått bedriva lotteri inom Sverige, men som tur var finns det andra alternativ tack vare internet. Online finns nämligen inga monopol på lotto, varför ett flertal lotterier har blivit populära bland oss svenskar pga högre vinster och att mer går tillbaka till spelarna som vinster. Mer om dessa lite längre ned.

Svenska Spel har alltså lottodragning två gånger i veckan, på onsdagar och lördagar, och kanalen du ska ratta in är tv4. Exakt vilken tid det är lottodragning har varierat under åren, men du hittar alltid aktuell tid för lottodragning i tv-tablån. Svenska Spel ger möjlighet att spela både vanlig lotto och lotto med joker. Spelar du på sistnämnda har du inte bara chans till de vanliga miljonvinsterna, utan även på Drömvinsten, som startar på 75 miljoner och växer med flera miljoner för varje vecka som ingen är lycklig nog att ta hem den. Under åren har stora summor kunnat delas ut, bland annat i 2010 då en vinnare i Mellansverige vann hela 210 miljoner kronor! Snacka om att skratta hela vägen till banken…

Hur väljer man rätt lotto?

Om man inte vill spela på Svenska Spel finns ett flertal olika lotterier online att välja mellan, men hur vet man vilka som är bra? Vår rekommendation när du vill spela på lotto online är att inte gå på första bästa lotto reklam, utan att välja med omsorg. Surfa runt lite för att se vilka lotterier på nätet som är populära och vilka som har bra rykte. Lotto Li och Pluslotto är båda väletablerade lotterier online, där du kan vinna stora summor pengar, närmare bestämt 20 miljoner euro på vart och ett av dem.

Du bör även se till att det lotto online som du spelar på inte använder sig av ombud när de betalar ut vinster. Ett ombud innebär fler inblandade aktörer och i värsta fall mycket oseriösa sådana. Föreställ dig hur många ombud som bara går och väntar på att någon ska ta hem 200 miljoner kronor, för att på det viset lägga vantarna på pengarna och sedan fly landet! Som svensk medborgare som deltar i exempelvis ett amerikanskt lotto och vinner, har du ingen chans att anmäla om du blir lurad på pengarna i en lotto dragning, då det bara är amerikanska medborgare som kan göra en anmälning.

Det bästa är alltså att lägga ner mycket tid på att hitta en lottodragning som är pålitlig, då det lönar sig i längden.