Det är många som är intresserade av lotto och vill lära sig olika begrepp som exempelvis liten lotto och stora lotto. I den här guiden går vi igenom hur lottospelandet fungerar, samt en del begrepp som är kopplade till det. Bara i Sverige spelar vi faktiskt för runt 40 miljarder om året och en stor del av den summan går till just lottospel, så visst är intresset för lotto stort!

Hur fungerar lottospel i Sverige?

De enda som får arrangera lottospel här i Sverige är Svenska Spel, som alltså har monopol på lotto. Genom vårt medlemskap i EU har Svenska Spel fått en mördande konkurrens med större och fortfarande skattefria vinster, mer återbetalning till spelarna och överskottet till Röda Korset. Garanterad jackpott 20 miljoner EURO varje vecka och man spelar on-line både på Lotti li och Pluslotto.

Svenska Spel utnyttjar sitt monopol och svarar inte upp utan tjänar 50% mer på omsättningen och har lägre vinster. För att vinna riktigt mycket – Drömvinsten – måste man både ha en lottorad rätt och samtidigt har rätt på jokerraden. Medan både  Lotti li och Pluslotto har en jackpott på 20 miljoner EURO varje vecka – lotto jackpotten är försäkrad i Lloyds of London. Även om någon vunnit veckan före så är jackpotten 20 miljoner EURO, ca 200 miljoner svenska kronor.

Du som vill spela på Svenska Spel lotto ska välja 7 nummer av 35 möjliga och hoppas att just de 7 nummer som du har valt blir dragna. Om du är helt ensam om att pricka in de 7 numren tar du hem minst en miljon kronor. Är ni flera så får ni dock dela. För varje gång som ingen lyckas pricka in de dragna numren, flyttas vinstpotten över till nästa lottodragning. Så fortsätter det tills någon har vunnit och har man då tur är det flera veckor sedan någon tog hem vinsten och du sitter själv med flera miljoner kronor.

Det går också att spela på lotto med joker där du spelar på 4 tilläggsnummer. Om du har turen att få 6 vinstnummer på vanliga lotto, samt ett vinstnummer på lotto med joker, hamnar du i vinstgruppen för dem med 6 +1 rätt. Lottodragningen sker varje onsdag och lördag direktsänt i TV och du kan välja själv i vilken du vill delta i, om du vill spela på lotto onsdag, lotto lördag eller i båda.

Liten lotto – så funkar det

Om du är lat eller har ont om tid finns det även något som kallas för ”Färdiga spel”. Detta innebär att du kan välja mellan antingen Liten Lotto eller Stor Lotto. Väljer du då Liten Lotto får du fem rader på lotto och en rad på lotto med joker. Priset för Liten Lotto är 40 kronor. Är du istället intresserad av att öka chanserna till vinst väljer du givetvis Stor Lotto. Då får du hela 15 rader på lotto och en rad på lotto med joker. Detta kostar 100 kronor. För att spela lotto på Svenska Spel.